Thursday 13 January 2011

Mocha TiramissYou

Dear diary

Satu lagi resipe yang nak ku coretkan disini ialah Mocha TiraMissyou Homemade.


..kalau ak tetibe kuarkan post2 pelik resipe2 ni, maknenye ak dh mmg siyess x de keje sgt......hoh
o..




tiramisu-sekadar gmbr hiasan..kan best kalau gmbr betul cmni

Jadi ku nak coretkan resipe kat sini, supaya tak lupa. Lain kali kalau lupe boleh refer kat sini je. teknologi kan ada, boleh access di mana jua ku berada..
macam la hari hari nak buat..


Mochha Tiramisu ni ku buat gune biskut marie je..x gune kek mcm kedai2 slalu jual tu..

macam biase, tiada penggunaan telur, tiada Oven pon boleh buat..hoho.
..........................................................................................................................................................................................................

So nak buat mocha Tiramisu ni, bahan-bahannye ialah:

1) 1 pack biskut Ladyfinger...ladyfinger tu sejenis biskut tebal petak2..ak x jumpe cari..So, ku gune biskut Marie je-murah dn senang..heheh...slalu jgk org gune kek,mcm kat kedai.

2) 500g cream cheese (dilembutkan, xnak sejuk2)

3) 500ml whip cream

4) 15 tbsp Mocha (Nescafe+Milo = Neslo pon bole)

5) 1 cawan  Coffee/Nescafe pekat+manis

5) 1 ½ tbsp. Gelatine Halal punye tau...mcm ku gune HalalGel ...gelatine ni utk kasi die x cepat cair ...

6) Kekacang (walnut , ape2 kekacang etc2)

7) Serbuk koko

8.) Esen Vanilla-( ak ltak satu penutup kecik botol die)- boleh gune ke measuring aku ni..?

* Pastikan semua air yang dibancuh di sejukkan dulu..xnak panas panas..

..................................................................................................................................................................................................................

dh ready2 brg2 semua, lets gone...

Cara-caranya:

1) Pukul Cream Cheese sampai kembang berkrim.  Lepas tu tambah whipped cream. Kacau.

2) Kemudian campurkan bancuhan Nescafe+Milo pekat perlahan-lahan dalam adunan. Kacau. Rase sekali sekala untuk dapat rase yang terbaek.!. letak Vanilla essen , milo, kopi, nescafe , ikot suke rase..Kalau kurang manis, letak la gule, rase nak ltak coffee byk2, ltak serbuk kopi pon boleh....kacau sehingga dapat rase yg best.

2) Lepas tu masak gelatin bersama susu+nescafe . Then campur dkat adunan tadi. Kacau

3) Kemudian celupkan biskut marie ke dalam air nescafe manis+pekat selama 5 saat satu persatu dan susun dalam tray...lebih kurang mcm kek batik je..

lepas susun satu lapisan biskut dalam tray, taburlah kekacang ke, milo ke, ..bru cam sedap sket.

4) Lepastu, tuangkan adunan yg siap kacau tu ke dalam Loyang yg ade biskut2 marie tersusun tu.,kalau sape suke rase biskut banyak, letak la tebal2 sket...ku suke tebal2..hoho.selang selikan dengan biskut marie ikut tingkat2..(kalo gne kek pon same)

5) taburlah serbuk koko kat atas krim2 tu

6)lepas tu masukkan dalam peti sejuk untuk keraskan

iklan kejap....

ok. dah siap...senang kan...sape2 je leh wat....sesuai dijadikan desert utk minum ptg, pagi, atau biler2.

[caption id="attachment_534" align="aligncenter" width="570" caption="Ni la rupe mocha tiramisu ku...dh nk hbes da pon...rupe die x chantek sgt.,,,tp rse die yum2"][/caption]





p/s: smpai sekarang ak tertanye2..kenapa nama Biskut tu Marie ek? ^^..

No comments:

Post a Comment